Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Incursiuni în imaginar
 

Conflict de interese privind redactorii și recenzorii:

Politica și practica de gestionare a conflictelor de interese ale editorilor și recenzorilor care implică revista „Incursiuni în imaginar”

Politica:

Considerăm că toți membrii comitetului editorial, editorii consultanți și recenzorii care acționează în numele revistei au o datorie fiduciară față de „Incursiuni în imaginar”. Un conflict de interese poate apărea atunci când un membru al comitetului editorial sau un recenzor are interese financiare, comerciale, profesionale, personale sau externe, sau alte responsabilități care intră în conflict cu îndatoririle sale față de I„Incursiuni în imaginar”, inclusiv deciziile și recenziile privind manuscrisele trimise către revistă. Membrii comitetului editorial și recenzorii sunt obligați să anunțe orice conflict de interese real sau potențial.

 

Practica:

 

1. Definiții

a. Conflict de interese înseamnă orice situație sau tranzacție în care o persoană are un interes direct sau indirect, astfel încât poate obține un beneficiu persona, din situația sau tranzacția respectivă. Aceasta include deciziile de a publica sau de a nu publica un manuscris.

b. Conflictul financiar de interese include o compensație mai mult decât nominală din partea unei entități care are un interes financiar sau o miză în subiectul unei publicații sau al altei activități a revistei „Incursiuni în imaginar”. Valoarea nominală înseamnă nu mai mult de 125 lei (echivalentul a 25,00 $). Interesul direct include proprietatea dumneavoastră sau a unui membru al familiei dumneavoastră apropiate, sau o investiție într-un concept, produs sau o altă parte care dezvoltă aceste concepte sau produse. Interesele indirecte implică consultanța sau acceptarea oricărui tip de compensație pentru munca ce implică conceptul sau produsul sau orice companie implicată în concept sau produs. Interesul indirect include, de asemenea, primirea de finanțări externe sau de granturi de la agenții de finanțare comerciale, guvernamentale sau non-profit.

c. Conflictul de interese nefinanciar include interesele personale (prietenie, membri ai familiei, colegi de muncă, interese politice, religioase) și intelectuale (cercetare concurentă, responsabilități fiduciare) care ar face ca un cititor, autor, recenzent sau editor rezonabil să se simtă indus în eroare sau înșelat dacă nu este dezvăluit. Acestea includ prietenia cu un autor, interesele în organizații concurente, interesele de cercetare concurente sau convingerile politice sau religioase care ar putea fi percepute de un cititor rezonabil al revistei „Incursiuni în imaginar” ca interferând cu obiectivitatea dumneavoastră.


2. Proceduri:

a. Anual, membrii comitetului editorial vor furniza informații cu privire la potențialele lor conflicte de interese. Aceasta va include cel puțin conflictele de interese financiare, astfel cum sunt definite mai sus.

b. Recenzorii care evaluează un manuscris pentru „Incursiuni în imaginar” vor răspunde la următoarele întrebări referitoare la manuscrisul respectiv:
i. Indicați dacă există interese financiare concurente, directe sau indirecte.
ii. Indicați dacă există interese personale concurente.
iii. Indicați dacă există conflicte de interese intelectuale sau fiduciare.

c. În privința procesului de evaluare
i. Fiecare conflict de interese real sau potențial al unui evaluator va fi evaluat de editorul de decizie pentru manuscrisul în cauză, presupunând că editorul de decizie nu are un conflict de interese.
ii. Editorul decizional poate decide că acest conflict potențial nu elimină valoarea opiniei evaluatorului și poate continua sau poate alege un alt evaluator. Această decizie va fi raportată personalului revistei pentru păstrarea înregistrărilor.
iii. Se așteaptă ca fiecare redactor decizional să notifice un redactor adjunct sau redactorul-șef în cazul în care are un conflict potențial cu privire la un manuscris pe care îl supraveghează.
iv. Fiecare conflict de interese real sau potențial al unui editor decizional va fi evaluat de către redactorul-șef sau de către persoana desemnată de acesta, iar decizia sa va fi raportată personalului revistei pentru păstrarea înregistrărilor.

d. Acțiuni
i. Ori de câte ori se declară un conflict de interese real sau potențial, evaluatorul va furniza în scris o decizie privind conflictul.
ii. În cazul în care a fost declarat un interes financiar direct, persoana în cauză va fi exclusă de obicei de la participarea la evaluarea manuscrisului în cauză.
iii. Conflictele mai mici care implică recenzori vor fi soluționate la discreția editorului supervizor. Conflictele care implică un editor de decizie vor fi soluționate de un editor adjunct sau de editorul șef.
iv. Se vor păstra înregistrări permanente ale tuturor conflictelor de interese potențiale și ale deciziilor privind modul de soluționare a acestora.

e. Plângeri
O plângere privind conflictul de interese potențial al unui recenzent va fi înaintată editorului decizional al lucrării respective, care va analiza circumstanțele și va trimite o evaluare scrisă a meritelor plângerii către redactorul-șef.

O plângere privind un potențial conflict de interese al unui redactor va fi înaintată redactorului șef adjunct, care va analiza circumstanțele și va trimite o evaluare scrisă a meritelor plângerii redactorului-șef. Redactorul-șef va lua o decizie finală cu privire la gestionarea conflictului, iar un rezumat scris va fi trimis revistei „Incursiuni în imaginar” pentru păstrarea înregistrărilor.