Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Incursiuni în imaginar
 

 

„INCURSIUNI ÎN IMAGINAR”

 

este o publicație anuală care apare sub egida

Centrului de Cercetare a Imaginarului Speculum (CCI Speculum)

 

din

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Romania


 

 

 

ISSN: 2501–2169

ISSN-L: 2501–2169

EISSN: 2601 - 5137

 

 Coperta: Ștefan Balog, Dragon (tuș pe hîrtie, 40x50cm, 2016)

 

 

„Incursiuni în imaginar” este o revistă științifică de literatură comparată, consultabilă în acces liber, dedicată studiilor literare, sociale, istorice, religioase și științei imaginarului. Este deschisă, de asemenea, cercetărilor pluri, inter și transdisciplinare. Revista are periodicitate anuală și este editată de Centrul de Cercetare a Imaginarului „Speculum” din cadrul Facultății de Istorie, Litere și Științe ale Educației, a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, România.

 

Obiective și domeniul de aplicare

„Incursiuni în imaginar” este o revistă de literatură comparată, iar studiile, orientate tematic, sînt publicate preponderent în limbi de circulație internațională și sînt dedicate, în principal, culturilor literare din spaţiul românesc.

Plecînd de la faptul că știința imaginarului este considerată, în prezent, ca fiind una din disciplinele esențiale care facilitează abordarea modernă a extinsei problematici aferente cercetării fenomenelor antropologice, sociale, culturale (cu toate componentele sale) etc, principala preocupare a redactorilor a fost îndreptată spre întemeierea unei tradiții în domeniul imaginarului, prin lucrări aplicate în studiul literaturii românești dar și străine. S-a încercat, într-o primă etapă delimitarea ariei diverselor module destinate acoperirii unei activități la rîndul domeniului imaginarului nu doar ramificat, ci în permanentă mișcare. Deși predominantă a fost aplicarea disciplinară la problematica literaturii, aspectele inter- și multidisciplinare (filozofia, filozofia culturii, teoria mentalităților, sociologie, istorie, psihologie, teoria comunicațională, istoria religiilor etc.) au fost, în ordine firească, promovate cu insistență. Cultivînd interdisciplinaritatea ca mod de abordare a mecanismelor unor fenomene de mare interes în lumea postmodernă (cum ar fi cele din zona comportamentului social, a mentalului colectiv, a comunicaționalului mediatic ori a creativității culturale), cercetarea pe suportul științei imaginarului se bucură de recunoaștere internațională.

De asemenea, prin temele propuse anual de revista „Incursiuni în imaginar”, se urmărește o deschidere spre universalitate, întrucît literaturile naţionale nu pot fi înţelese izolat. Ele pot ieși în evidență prin paralelismul cu literaturile din acelaşi teritoriu, prin atingerile cu literaturile învecinate, prin realizarea de analogii structurale cu alte literaturi și nu numai. 

Orientarea tematică a revistei deschide perspective asupra obiectelor istoriei literare şi fiecare număr, structurat tematic, va permite abordarea comparatistă a faptelor literare, încurajând așezarea acestora într-un sistem cultural al circulaţiei de forme, idei, programe. Propunîndu-și să fie redactată, treptat, în cea mai mare parte în engleză şi franceză, „Incursiuni în imaginar” se adresează specialiştilor străini, căutând să asigure vizibilitatea conceptualizărilor specific literaturii române, și contribuind la formarea unor categorii comune de descriere a literaturilor naţionale.


Istoric

„Incursiuni în imaginar” a fost destinat, inițial, cadrelor didactice și doctoranzilor din Universitatea albaiuliană, iar ulterior, redactorii revistei au selectat și publicat studiile tuturor cercetătorilor interesați de domeniul imaginarului.

 

Primul volum de studii, adunate sub titlul „Incursiuni în imaginar”, a fost publicat în 2007, și a fost coordonat de profesorul universitar emerit Mircea Braga. De la înființarea Centrului de cercetare a Imaginarului „Speculum” s-au organizat Conferințe anuale, naționale și internaționale, începînd cu anul 2005, iar studiile prezentate în cadrul acestora au fost publicate în volumele: Incursiuni în imaginar. Comentarii și interpretări, Incursiuni în imaginar. 2 Sub semnul cronotopului, Incursiuni în imaginar. 3 Imaginarul religios, Incursiuni în imaginar. 4. De la corpul imaginat la corpul reprezentat, Incursiuni în imaginar 5. Imaginar și iluzie.

 

Din anul 2015, volumul a fost transformat în revistă primind ISSN: 2501–2169, ISSN-L: 2501–2169 și EISSN: 2601-5137.

 

În ordine cronologică, temele fiecărui număr din revistă au fost: „Incursiuni în imaginar 6”. Mit, basm, legenda. Mutatii ale nucleelor narative, îngrijitor numar Gabriela Chiciudean, Alba Iulia, 2015; „Incursiuni în imaginar” 7. Mit, muzica, ritual. Abordari din perspectiva literaturii comparate, îngrijitor număr, Gabriela Chiciudean, Rodica Chira, Roxana Airini, Alba Iulia, Editura Aeternitas, 2016; „Incursiuni în imaginar 8”. Imaginar, identitate și alteritate în literatură, Alba Iulia, redactor responsabil de număr, Gabriela Chiciudean, Editura Aeternitas, 2017; „Incursiuni în imaginar 9”. Proxemica în literatură, Alba Iulia, redactor responsabil de număr, Gabriela Chiciudean, Editura Aeternitas, 2018; „Incursiuni în imaginar 10”. Folclor, practici magice și literatură, Alba Iulia, redactor responsabil de număr, Gabriela Chiciudean, Editura Aeternitas, 2019; „Incursiuni în imaginar 11”. Lumi/ universuri paralele, imaginar și literatură, Alba Iulia, redactor responsabil de număr, Gabriela Chiciudean, Editura Aeternitas, 2020; „Incursiuni în imaginar 12”. Călătorii în imaginarul literar, redactor responsabil de număr, Gabriela Chiciudean, Corina Bozedean, Alba Iulia, Editura Aeternitas, 2021; „Incursiuni în imaginar 13”. Creaturi imaginare terestre, aeriene și acvatice, redactori responsabili de număr, Gabriela Chiciudean, Cristina Matilda Vănoagă, Alba Iulia, Editura Aeternitas, 2022; „Incursiuni în imaginar 14”. Literatura și viața. Între realitate și ficțiune, redactori responsabili de număr, Gabriela Chiciudean, Maria Mureșan, Lucian Vasile Bâgiu, Alba Iulia, Editura Aeternitas, 2023.

 

Activitatea membrilor Centrului Speculum este publicată, începînd cu anul 2009 în Buletinele CRI Internaţional, „Lettre électronique des Centres de Recherches sur l’Imaginaire”, ISSN: 1770-9385, după includerea Centrului Speculum, în 2008, în Asociaţia Internaţională „Centres de Recherches sur l’Imaginaire” (CRI 2), Franţa. Acest „Bulletin de liaison des Centres de Recherches sur l’Imaginaire”este publicat atît pe hîrtie cît şi în format electronic, fiind vizibil pe siturile: Phantasma. Centre de Recherches sur l’imaginaire, Cluj, Roumanie www.phantasma.ro, Centre de Recherche sur l’imaginaire, Grenoble, France www.u-grenoble3.fr/cri/, şi Chaire Unesco „Cultural and Comparative Studies on Imaginary”, Milan, Italie www.unesco.iulm.it.


Article processing charges (APCs)

Incursions into the imaginary has no article processing charges (APCs).

Article submission charges

Incursions into the imaginary has no article submission charges.

I4OC standards for open citations

The journal complies with I4OC standards for open citations: citations are structured, separable, and open.

Archiving policy

Internet Archive, Romanian National Library, 1 Decembrie 1918 University Library

Repository policy

Authors may deposit a copy of their paper on the publisher’s own electronic repository archive.

This policy is with regard to the different versions of the paper:

Submitted version

Accepted version (Author Accepted Manuscript)

Published version (Version of Record)

 


 

 

 


 

CCI SPECULUM Secretariat:
1 Decembrie 1918 University of Alba Iulia,
15-17 Unirii Street,
510009 Alba Iulia, Romania
gabrielachiciudean@gmail.com